Kies altijd een Y-tuig en géén borsttuig

Uitgelegd: Hierom altijd een Y-tuig hond en zeker geen borsttuig!

Waarom zou je kiezen voor een gevoerd Y-tuig en geen borsttuig voor jouw hond? En wil jij weten wat nu echt het beste Y tuig is? En hoe weet je of een Y tuig goed is afgesteld en goed past? Wij helpen je hier graag bij in dit artikel. We hebben meerdere tuigen getest en daar is één winnaar uitgekomen.

  • Kies nooit een anti-trektuig voor je hond, lees hier waarom niet.

Grote kans dat jij opzoek bent naar een goed Y-tuig om voor jouw hond te kopen. Een Y-tuig wordt ook wel een Y-harnas genoemd. Het is een hondentuig met de beste pasvorm voor honden: een hondentuig Y-vorm.

Het is een bijzonder product omdat dit type hondentuig een ergonomisch verantwoord tuig is voor honden. Er is namelijk geen enkel hondentuig dat zo goed ontworpen is om de druk te verdelen dan het populaire Y-model hondentuig. Omdat het Y-tuig populair is, noemen nu veel fabrikanten hun tuig een Y-tuig. Maar ook niet elk Y-tuig is goed. Er zijn ook Y-tuigen die helemaal niet zo ergonomisch zijn.

Wat is een Y-tuig?

Een goed Y-tuig is een ergonomisch verantwoord hondentuig waarvan de voorkant van de banden in de vorm van een Y lopen. Wanneer je naar de hond kijkt vanaf de voorkant dan heeft een Y-tuig de vorm van een letter Y op de borstkas, vandaar dat dit een Y-tuig heet.

Y-tuigje hond

Een Y-tuigje herken je o.a. aan de Y aan de voorkant.

Aan de voorkant van de borstkas zit een botje die een beetje uitsteekt, dit botje wordt het borstbeen genoemd. Bij een goed Y-tuig zit het ringetje, die de banden met elkaar verbind, onder of op het borstbeen. Dit ringetje mag niet boven het borstbeen komen, omdat op die manier de druk op de luchtpijp komt.

Een goed Y-tuig is  aan de voorkant te verstellen, zodat er minstens een vuist tussen de voorste banden past en er geen druk komt op de luchtpijp. Een goed Y-tuig laat de schouders vrij en zit niet in de oksels. Een Y-tuig is voor honden het fijnste tuig om vrij en zonder belemmeringen mee te wandelen.

Beste hondentuig

Hieronder zie je links een Y-tuig (van Anny-X), waarbij de hoofdopening ruim is en het drukpunt op het borstbeen komt. Het borstbeen is gemaakt tegen druk te kunnen. Rechts zie je een H-tuig, waarbij meteen opvalt dat de druk op de luchtpijp komt (een stuk hoger dan het borstbeen). Een H-tuig lijkt op een Y-tuig maar raden wij om diverse redenen af.

Verschil Y-tuig en H-tuig hond harnas hondentuig tuigje

Onderstaand tuig is een Y-tuig, de oksels zijn vrij, de schouders zijn vrij (behalve bij de Dalmatiër, daar wordt de voorkant van de schouder alsnog belemmerd). Dit Y-tuig heeft drie grote nadelen

  1. De druk komt op de luchtpijp, omdat de voorkant veel te hoog zit. Het is net een halsband.
  2. De band die tussen de voorpoten doorloopt is veel te breed. Hierdoor raakt het de zijkanten van de voorpoten en schuurt dit. Ook gaan de voorpoten hierdoor uit elkaar staan.
  3. Er zit een ring aan de voorkant voor de riem. Als je de hond aan de voorkant vastmaakt zorg je voor blokkades (en nek- & rugblessures).

Verkeerd Y tuig hond

Al jaren onze aanrader betreft Y-tuigen:

Opzoek naar een goed Y-tuig voor honden

We gaan wat dieper in op de verschillende hondentuigen die er bestaan in dit artikel. Het is een beetje een lang en uitgebreid artikel, maar wel met correcte informatie. Door onze jarenlange expertise in hondentuigen weten wij wat er belangrijk is bij het kiezen van een goed tuig. Of je nu een Y-tuig zoekt voor een Labradoodle, Labrador, Ridgeback, Teckel of Chihuahua, voor alle honden in alle formaten zijn er goede Y-tuigen te vinden. Wij hebben Hondentuigjes Y vorm voor de allerkleinste (1kg) tot de allergrootste (80+ kg) honden.

We leggen je graag uit waarom ons Y-tuig de beste keuze is voor jouw hond. Dit heeft namelijk met de anatomie van de hond te maken. Belangrijk is dat een hondentuig ergonomisch goed zit en niet drukt op vervelende drukpunten.

Tot slot zal je na het lezen van de informatie zal je begrijpen waarom je beter geen borsttuig kunt kiezen.

Y tuig hond

Inhoudsopgave

Wat is beter: een borsttuig of Y-tuig?

Er wordt al jaren gezegd dat een borsttuig het beste tuig is voor de hond. Maar is dat wel zo? Borsttuigen waren vroeger namelijk heel populair omdat toen voornamelijk dit soort tuigjes gemaakt werden. Men wist toen niet beter, zo wist men niet dat een hond echt belemmerd wordt in zijn beweging wanneer hij dit type tuig draagt.

Een Y tuig of een tuig met horizontale borstband?

Een Y tuig of een tuig met horizontale borstband?

Tegenwoordig wordt steeds duidelijker dat een Y-tuig voor honden het prettigste zit. Zo raden steeds meer dierenartsen een borsttuig af en raden ze een Y tuig aan. Niet alleen dierenartsen, maar ook hondenfysio’s en hondenosteopaten zijn voorstander van een goed passend Y tuig.

Een Y-tuig is het beste hondentuig om te kiezen. Zoals je kunt zien bij het borsttuig (tuigje met horizontale borstband) kunnen de schouders niet vrij bewegen en worden de schouders naar achteren getrokken als de hond trekt.

Wat is belangrijk bij het kiezen van een goed Y tuig? We leggen het hieronder uit:

5 redenen om te kiezen voor een Y-tuig

  1. De schouders zijn vrij, er zit géén band om de schouders;
  2. Het tuig zit niet in de oksels;
  3. Het tuig is zacht en snijdt het niet;
  4. De druk wordt voorop op het borstbeen goed verdeeld;
  5. De riem zit niet voorop maar op de rug (een tuigje aan de voorkant vastmaken is géén goed idee).

Verschil Y-tuig H-tuig Instaptuig borsttuig hondentuig

Verschil soorten honden tuigjes zoals het Y-tuig , H-tuig, Instaptuig en borsttuig (Noors hondentuig)

Een anti-trektuig kopen?

Een goed Y tuig maak je altijd aan de bovenkant vast en zeker niet aan de voorkant. Wanneer je een hond bovenop de rug vastmaakt heb je perfecte controle over je hond en hoef je je geen zorgen te maken over blessures. Een Y tuig dat je aan de voorkant vastmaakt als anti-trektuig om de hond te corrigeren zorgt er namelijk voor dat:

  • Honden uit balans raken;
  • Er wervels scheef gaan staan;
  • Blokkades in de rug komen en;
  • De hond zelfs artrose kan krijgen op langere termijn.
  • Kies daarom nooit een anti-trektuig of een Y tuig met ring op de borst tegen trekken.
  • Trekt jouw hond? Lees dit eens, dit heeft ons perfect geholpen toen onze hond toen ze jong was gigantisch aan de lijn trek.

Wat is een borsttuig?

Een borsttuig is  een tuigje met een band die horizontaal over de borst loopt. Er zit een band die rondom de buik gaat, vlak achter de oksels en daar zit de horizontale band aan vast. Dit tuig gaat gemakkelijk aan over het hoofd en klik je vast bij de buik.

Een borsttuig zit altijd om de schouders heen en belemmert het lopen, omdat de hond niet vrij kan bewegen. Daarnaast zit het vaak strak achter de oksels. Tot slot drukt de voorste band vaak op de luchtpijp, wat bij een goed tuigje juist niet de bedoeling is. Honden kunnen ook vrij makkelijk uit een borsttuig ontsnappen door naar achteren te lopen.

Borsttuig hond voorbeelden tuige horizontale borstband

Een borsttuig: zit in de oksels, over de schouders en de band vooraan drukt op de luchtpijp.

Labrador met borsttuig noors hondentuig horizontale borstband

Een Labrador met een Noors Hondentuig (met horizontale borstband). Dit tuig zit in de oksels en de voorkant drukt op de luchtpijp. De hond kan net zo goed een halsband dragen zo hoog zit de band.

Wat is een H-tuig?

Een H-tuig is een tuig die, wanneer je van boven naar de hond kijkt, eruit ziet als een H. Een H-tuig lijkt op een Y-tuig, het verschil zit hem in de verbinding tussen de banden bovenop de schouders.
 
Bij een H-tuig zijn de banden niet verbonden door middel van een ring, maar is de stof aan elkaar vastgenaaid. Hierdoor beweegt een H-tuig minder soepel bovenop de schouders dan een Y-tuig.
 

Verschil Y-tuig H-tuig Instaptuig borsttuig hondentuig

Wat is een instap tuigje?

Een instap tuigje is een tuigje die je op de grond legt en waar de hond met zijn voorpoten instapt, daarna maak je de kliksluiting vast bovenop de schouders.

Een instaptuig drukt aan de voorkant op de luchtpijp (zit hoog op de borst) waar alle druk op komt. Dit zit niet prettig en veel honden gaan kuchen en hoesten doordat de druk niet op het borstbeen verdeeld wordt maar erboven.

Ook zit de buikband vaak dicht bij de oksels. Een instaptuig maak je vaak bovenop de schouders vast en zit vaak strak vast. Het belemmert de beweging van de schouders ook aan de bovenkant.

Voorbeeld instaptuigje instap tuigje hond puppy

Een instaptuigje: zit direct achter de oksels, de band loopt over de schouders heen (bij rechter en middelste foto) en zit bovenop de schouders strak vast. Ook al heeft dit tuig aan de voorkant een band van de hals naar de buik toe lopen, dit is géén Y-tuigje.

Wat is een goed Y-tuig voor honden?

Een goed Y-tuig hond zit perfect bij de hond omdat het makkelijk aan te doen is en geen pijn doet. Veel tuigjes drukken namelijk op negatieve drukpunten en zorgen voor wrijving waardoor een hond zelfs bang kan worden voor het tuig. Bij het een goed Y-tuig heb je deze problemen niet.

De Y tuigjes verkleuren niet in de zon, blijven jarenlang mooi en kan je wassen op 30 graden zodat ze schoon en fraai blijven. Daarnaast is de stof speciaal: het is stof dat geen haren vasthoudt, zacht én ademend is. Ook in de zomer kan je het tuig gewoon gebruiken omdat het niet te warm is voor honden.

  • Dit is het beste Y-tuig hond
  • Je kunt dit Y tuig makkelijk aan doen;
  • De hond vind het niet vervelend om het Y-tuig aan te krijgen;
  • Doordat het Y-tuig verstelbaar is kan je hem perfect op maat maken waardoor het zeer comfortabel zit bij de hond;
  • Je hebt met dit Y tuig goede controle over je hond;
  • Dit Y-tuig hond is verkrijgbaar met de naam en/of telefoonnummer erop, maar ook andere tekst is mogelijk zoals “Niet Aaien”, “Houd Afstand”, “In Training”. Stel helemaal zelf samen. Met de kortingscode TUIGMETNAAM krijg je 10% korting op een naamtag i.c.m. een tuigje.
  • Regelmatig verkrijgbaar in bijzondere kleuren (limited edition) en in de aanbieding.
  • Tot slot is het Y-tuig van de beste kwaliteit én gaat jarenlang mee.

Welk Y-tuig hond raden wij aan?

Wij hebben jarenlang ervaring met hondentuigen, al honderden tuigjes hebben wij aangemeten bij honden in de afgelopen jaren. Bij het uitkiezen van het een goed Y-tuig voor jouw hond is het belangrijk om op een paar punten te letten.

Y-tuig hond voorbeelden goed zittend ytuig hond

Ons Y-tuig laat de schouders vrij, de oksels vrij en drukt niet op de luchtpijp.

  • Zo is het ten eerste belangrijk dat het Y-tuig de hond nergens belemmert als de hond wandelt.
  • Ten tweede zit het tuigje niet in de oksels omdat het rugstuk lang is.
  • En ten derde verdeelt het Y-tuig de druk op de juiste manier op het borstbeen doordat de voorkant te verstellen is.
  • Tot slot hoort bij een Y-tuig de druk niet op de luchtpijp te zitten, dit gebeurt wanneer de voorkant van een Y-tuig te klein is.

Ons gevoerd Anny-X Y-tuig voor de hond laat de schouders vrij, zit niet in de oksels en verdeelt de druk op het borstbeen (botje aan de voorkant dat uitsteekt). Dit type Y-tuig heeft een optimale drukverdeling waardoor de rug wordt ontzien.

Naar aanleiding van alle feedback en ervaringen die wij hebben opgedaan afgelopen jaren met Y tuigen is het Y-tuig van het merk Anny-X als beste uit de test in 2024 gekomen. Dit komt omdat dit Y-tuig geschikt is voor alle honden, zowel voor grote als kleine honden is het passend op maat te maken. Daarnaast is dit Y tuig zacht gevoerd en heeft het een ergonomische pasvorm dat niet op negatieve drukpunten drukt. Dit tuigje is beter verstelbaar dan menigeen ander Y-tuig en wandelt voor de hond erg prettig.

Hoe doe je een Y-tuig aan?

Een Y-tuig kan je op twee verschillende manieren omdoen bij de hond. Een Y-tuig om doen is erg eenvoudig. De eerste manier is de makkelijkste manier en gaat als volgt: je klikt de sluitingen bij de buik open, het voorste gedeelte van het Y-tuig gaat over het hoofd en daarna maak je hem vast bij de buik.

De tweede manier om een Y-tuig om te doen kan alleen bij een Y-tuig met extra neksluitingen. Dit is voor honden die het niet fijn vinden als een tuig over het hoofd gaat. Het omdoen doe je door de voorkant van het Y-tuig los te klikken bij de gespen bij de hals. Daarna maak je het tuig vast als een halsband. Vervolgens maak je hem op de rug vast. Op deze manier hoeft het Y-tuig niet over het hoofd van de hond.

We hebben twee handige filmpjes waarop je kunt zien hoe je een Y-tuig omdoet.

Dit is een filmpje van het omdoen van het gevoerde Y-tuig mét extra neksluitingen. Dit tuig is bij ons te bestellen.

Dit is een filmpje van het omdoen van het ongevoerde Y-tuig met extra neksluitingen. Dit tuig is bij ons te bestellen.

Het Anny-X Y-tuig hond

Er zijn veel soorten Y-tuigen op de markt maar het beste Y-tuig vinden wij het Y-tuig van het merk Anny-X. Dit is een Y-tuig dat zacht gevoerd is en op vier punten te verstellen is zodat je het goed kunt aanpassen aan het lichaam van de hond. Het is bij een tuig belangrijk dat dit goed en fijn zit en verstelbaarheid is daarbij van belang.

Wat het Anny-X tuig zo goed maakt is dat het een langer rugstuk heeft dan andere Y-tuigen waardoor het ruim van de oksels zit. Veel Y-tuigjes hebben namelijk een kort rug- en buikstuk waardoor je alsnog wrijving in de oksels en tegen de achterkant van de voorpoten krijgt. Ook zit het drukpunt van het Anny-X tuig niet op de luchtpijp maar rust dit netjes op het borstbeen.

Ervaringen met een Y-tuig voor de hond

Hieronder kan je de ervaring met een Y-tuig door Anke lezen.

Zij schrijft: Ik ben voor het wandelen overgegaan op een Y-tuigje en ben er erg blij mee. Mijn pup van 10 maanden ook! Het trekken aan de lijn tijdens het wandelen is wel af te leren met veel geduld maar als hij zijn favoriete buurmeisje in de verte ziet is hij niet meer te houden en “hangt zichzelf op” aan de halsband om zijn nek, tot kokhalzen toe. Dit kan schadelijk zijn voor de schildklier dus daarom heb ik een zogenaamd Y-tuigje aangeschaft en bij mijn pup werkt het perfect. Ook het trekken tijdens het wandelen is zo goed als verdwenen. Ik ben er dus erg positief over.

Een Y-tuig hond kopen

Bij de webshop van Dierenoppas Amersfoort staan we voor kwaliteit, niet voor niets hebben wij veel terugkerende klanten die bij ons een Y tuig hond en andere hondenproducten besteld hebben. Wanneer je bij ons bestelt, profiteer je van de volgende voordelen:

  • Bekijk onze reviews, ervaringen en beoordelingen op Trustpilot en Google
  • Uniek assortiment met hondenproducten
  • Wij doen er alles aan om je bestelling snel te versturen (1-2 dagen)
  • Alle bestellingen worden zorgvuldig ingepakt
  • Je kunt ons altijd mailen, zelfs in het weekend
  • Ben je niet tevreden? Laat het weten. Dan zoeken we een passende oplossing
  • Veilig betalen met iDeal of Paypal

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Wat is het beste Y-tuig hond?

Wij hebben meerdere Y tuigen getest en hieruit is één winnaar gekomen. Wij hebben namelijk de beste Y tuig hond test gedaan en hieruit blijkt dat het Anny-X Y tuig hond als beste hondentuig beoordeeld is. Dit is het Y tuig wat de meeste recensies krijgt (een 4.9 met in totaal 130 recensies). Wat maakt dit Y tuig het beste?

  • Het is een tuig dat voor veel bewegingsvrijheid zorgt en geschikt is voor kleine en grote honden.
  • Dit type tuig heeft een zachte stof met voering waardoor het fijn en comfortabel zit.
  • Het AnnY X honden tuigje heeft een Y-vorm en bovenop de rug een extra stukje voering, waardoor de musketon van de riem de rug niet raakt.
  • Het AnnyX Y-tuig is ergonomisch een erg fijne keuze, ook bij rugklachten kan een hond dit tuig aan.

Kortom: dit Y-tuigje gaat lang mee en is een ideale keuze wanneer je opzoek bent naar een goed Y-tuig. Daarnaast is het een tuigje dat goed betaalbaar is, het gaat daarnaast járen mee (bij normaal gebruik zelfs een hondenleven lang mee!)

Bij het Anny-X Y tuig hebben we erg fijne bijpassende Biothane lijnen en ook antislip lijnen. Heel erg handig om bijvoorbeeld te gebruiken als normale wandelriem (3 of 5 meter) maar ook als speurlijn wanneer je een 5 of 10 meter gebruikt.

Bijpassende kleur riem lijn bij gevoerd annyx tuigje hond

Hoe moet een Y tuig zitten?

De meeste Y tuigen kan je goed afstellen. Wat belangrijk is bij een Y tuig is dat deze zowel bij de hals als bij de buik zo is afgesteld dat deze niet te strak zit. Veel mensen denken dat de voorkant strak aangesloten en strak moet zitten, maar dat is niet zo. Dit zijn de punten waaraan je herkent dat een Y tuig goed zit:

  • De band die om de buik heen zit, zit niet in de oksels maar ook niet na de ribben. Het beste is als de band op de helft van de ribbenkast zit.
  • Bij de band die om de buik heen zit passen 2 vingers. Zit het Y tuig te los dan zal hij gaan schuiven en zit hij te strak dan zit dit niet prettig voor de hond.
  • De Y-vorm aan de voorkant hoort los, zodat de druk op het borstbeen verdeeld wordt. De regel is dat hier een vuist tussen moet passen. Het borstbeen is het botje dat een beetje uitsteekt aan de voorkant van de hond, onder de luchtpijp. Dit is gemaakt om veel druk aan te kunnen. Het midden van de Y, het drukpunt van het tuig, zit op het borstbeen of eronder, maar niet erboven. Zit het drukpunt namelijk erboven dan krijg je druk op de luchtpijp en dat is niet de bedoeling. 

Is een Y-tuig voor een puppy geschikt?

Kies een tuigje die verstelbaar is, zodat je die op de groei kunt kopen en het tuigje met de hond mee kan groeien. Een goed Y tuig kan je ook bij een pup al gebruiken. Vaak heb je bij een puppy twee of bij grote rassen drie tuigjes nodig in totaal. Net als met een mensenbaby heb je bij een pup ook verschillende maten nodig.

Het is zonde als het tuigje niet goed past en de hond daardoor op latere leeftijd artrose of blessures door oploopt. Investeer in de gezondheid van je hond door meteen vanaf pup af aan een goed ergonomisch verantwoord Y-tuig te kiezen.

Wat is een honden Y-harnas?

Een Y harnas is een ander woord voor Y tuig. Een Y tuig en een Y harnas is in principe hetzelfde. Een Y harnas is een ergonomisch verantwoord goed hondentuig die de hond niet belemmert in zijn beweging. De voorkant bestaat uit een Y vorm waarbij de schouders helemaal vrij staan en er geen band in de oksels komt of over de schouders heen zitten. Honden ervaren dit harnas als zeer prettig doordat het harnas niet op negatieve drukpunten zit.

Hoe meet je een Y-tuig?

Het is belangrijk om de hond goed te meten voordat je een Y-tuig koopt. Heeft jouw hond van een bepaald merk altijd maat S, dan kan je er niet vanuit gaan dat dit bij een Y tuig dezelfde maat is. Elk hondentuig heeft namelijk zijn eigen maatvoering. Als je een Y tuig hond koopt let dan altijd op de goede maat.

  1. Het belangrijkste om bij je hond te meten voor een Y-tuig is de borstomvang. De borstomvang meet je zo’n 5cm na de oksels helemaal om de buik heen. Je meet hierbij strak aangesloten (niet losjes) en met 2 vingers ruimte ertussen.
  2. Daarnaast is het gewicht van de hond belangrijk, dit kan een goede indicatie geven welke maat je nodig hebt.
  3. Bij elk Y-tuig staat een duidelijke maattabel zodat je de juiste maat kunt kiezen.
  4. Twijfel je over de maat, neem dan gerust even contact op met ons.

Twijfel je tussen twee maten en is de hond nog in de groei en zit de hond bij de kleinere maat aan de bovengrens, kies dan voor een grotere maat. Bij twijfel over de juiste maat van het tuigje kan je altijd contact opnemen voor keuzehulp.

Op deze afbeelding zie je hoe je de borstomvang meet:

Borstomvang hond goed tuig meten

Waarom is een Y-tuig beter?

Een Y-tuig is het beste hondentuig om te kiezen. Zoals je kunt zien bij het borsttuig (tuigje met horizontale borstband) kunnen de schouders niet vrij bewegen en worden de schouders naar achteren getrokken als de hond trekt.

Bij het Y-tuig heeft het tuig een Y-vorm waardoor een hond zijn schouders vrij kan bewegen. De druk aan de voorkant wordt ergonomisch verdeeld op het borstbeen. Ook zit dit tuig niet in de oksels. Een hond kan in een Y-tuig vrij bewegen zonder dat dit op vervelende drukpunten zit. Een voordeel van een Y tuig is dat het makkelijk aan gaat op twee manieren. Bij de eerste manier gaat het tuig over de kop van de hond heen en klik je hem vast bij de buik. Op de tweede manier klik je het tuigje los bij de nek zodat hij niet over de kop heen hoeft.

Y-tuig hond op maat

Een goed Y tuig kan je helemaal op maat maken. Doordat het tuig 5 banden heeft, waarvan er 4 verstelbaar zijn is het eenvoudig om het tuig zo af te stellen dat hij goed past. De twee banden (links en recht) bij de nek en de twee banden (links en rechts) bij de buik kan je groter en kleiner maken. Omdat er verschillende maten zijn (XXS t/m XL) is er altijd een tuig die past bij jouw hond. Kijk goed naar de maattabel zodat je de juiste maat kunt kiezen voor jouw hond.

Samenvattend: een Y-tuig is de beste keuze als je opzoek bent voor een tuigje voor jouw hond. Er zijn verschillende soorten Y-tuigen verkrijgbaar, welke het beste is hangt af van de individuele hond. Zo heb je het Anny X tuig Open die volledig gewatteerd is en NIET over het hoofd/kop van de hond heen hoeft. Ook heb je Y-tuigen die wél over het hoofd van de hond gaan. Je hebt Y-tuigen met een lange rug en Y-tuigen met een korte rug. Kijk naar de lichaamsbouw van jouw hond en stem daar het Y-tuig op af. Een goed Y-tuig herken je doordat de hond niet belemmert wordt in zijn beweging, het tuigje nergens pijn doet of irriteert en de hond er goed in loopt (hij kan zich volledig vrij bewegen).

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Een gedachte over “Uitgelegd: Hierom altijd een Y-tuig hond en zeker geen borsttuig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *