Waarom bijt mijn hond aan de poten

Hond bijt aan poten, hoe komt dit en wat helpt nu écht?

Bijt jouw hond aan de voorpoten of achterpoten? Er kunnen allerlei redenen zijn waarom een hond aan zijn poten bijt. De meest voorkomende redenen zullen we in dit artikel bespreken. Aan de poten bijten is erg naar voor de hond. Jeuk, stress of pijn probeert de hond door middel van likken en bijten te stoppen, wat het vaak alleen maar erger maakt. Er ontstaat een vicieuze cirkel die niet uit zichzelf stopt.

Je kunt ervoor zorgen dat een hond niet meer bij zijn poten kan met zijn bek, maar dit zal de oorzaak niet oplossen. Het is daarom belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat het poten bijten en likken doelgericht kan worden aangepakt en de hond zich beter gaat voelen. Gelukkig kan je een hele boel doen om jouw hond hierbij te ondersteunen.

Inhoudsopgave

Wat kan je doen als een hond zijn poten bijt en likt?

Een van de eerste stappen die je zet om het bijten aan de poten te stoppen is door te kijken naar de voeding. Belangrijk is dat de hond gezonde voeding krijgt zonder vulmiddelen waar hij niets aan heeft. Je kunt daarnaast supplementen geven die gericht zijn op het herstel van de jeuk en die de jeuk verzachten. Bottenbouillon is bijvoorbeeld een erg goede aanvulling, maar ook hennepzaadolie tegen jeuk. Tot slot ondersteun je de hond door probiotica én prebiotica te geven.

Hond bijt aan poten door omgevingsallergie of gisten

We zien vaak dat honden door jeuk gaan bijten en likken aan de onderkant van hun pootjes, bovenop de pootjes of tussen de voetzooltjes. Dit kan bijvoorbeeld komen door een omgevingsallergie en kan worden versterkt door gisten.

Een omgevingsallergie is voor een hond erg vervelend en het kan soms ook erg lastig zijn om te achterhalen waar een hond allergisch voor is. Sommige honden hebben bijvoorbeeld alleen in de lente en zomer last, omdat er dan bepaalde bomen/planten/bloemen bloeien waar ze niet tegen kunnen.

Jeuk is de belangrijkste oorzaak voor het bijten op de pootjes

Jeuk is nummer één oorzaak waarom een hond bijt aan zijn (voor)poten, bijten doet een hond in een poging om de jeuk te stoppen. Echter maakt dit de jeuk alleen maar erger. Wanneer een hond aan zijn poten bijt dan zie je de poten rood worden. De vacht en huid wordt een broedplaats van gisten en bacteriën door het speeksel van het likken en bijten.

De gisten en bacteriën zorgen voor de rode kleur op de huid en vacht (er zit geen koper in speeksel waardoor de vacht verkleurt, zoals sommige mensen denken). Het speeksel activeert de gisten die voor nog meer jeuk zorgen. Het is een vicieuze cirkel waar een hond niet uit zichzelf mee stopt.

Poten bijten door niet goed werkende darmen

80% van de weerstand wordt bepaald in de darmen. De darmen spelen een gigantisch belangrijke rol in de gezondheid én welzijn van de hond. Uit onderzoek is gebleken dat jeuk in verband staat met het functioneren van de darmen. Werken de darmen niet optimaal dan heeft een hond sneller en vaker last van jeuk.

Als de darmen niet goed werken kan dit de volgende symptomen geven:

  • (Voedsel)allergieën;
  • Huidproblemen en jeuk;
  • Terugkerende gistinfecties (dit kan ook in de oren zijn);
  • Gevoelig zijn voor ontstekingen (in gewrichten of organen);
  • IBS (spijsverteringsklachten).

Kijk kritisch naar hondenvoeding

Als je kijkt naar de ingrediënten van supermarkt hondenbrokken dan zie je dat er vaak maar 4% vlees in zit (dierlijk bijproduct, dit is vleesafval) en héél veel granen of rijst (goedkoop vulmiddel, maar dit is géén voedingsmiddel). Ook brokken van duurdere merken die door dierenartsen worden aangeprezen zijn vaak niet alles. Wees kritisch en kijk goed naar de ingrediënten.

Er wordt vaak gezegd: “Een hond met een allergie moet je altijd brokken met lam of eend geven“. Niet voor elke hond is dit correct, het hangt helemaal af van de individuele hond. Het is aan te raden om opzoek te gaan naar hypoallergene hondenbrokken zodat je een eliminatiedieet kunt geven. Hierbij geef je 6-8 weken lang alleen maar deze brokken en helemaal niets anders. Hierdoor kom je erachter waar jouw hond allergisch voor is.

Goede hypoallergene brokken zijn bijvoorbeeld:

Hond bijt aan poten door een grasallergie

Honden lopen in de natuur en nemen op hun vacht en op hun pootjes bijvoorbeeld stuifmeel mee maar denk ook eens aan gras. Er zijn ook veel honden die een gras allergie hebben. Wanneer een hond in aanraking komt met hetgeen waar hij allergisch voor is, kan dit zorgen voor jeuk aan de pootjes en voetzooltjes. Hennepzaadolie is dan een goed product om in te zetten ter ondersteuning, veel honden met een grasallergie hebben daardoor veel minder last van de jeuk.

We hebben naast de hennepzaadolie ook hennepzaadolie snoepjes, als extra ondersteuning!

Simba, de hond van Marlies, likte veel aan zijn pootjes. Zij heeft onze producten geprobeerd bij haar hond en zij stuurde ons in een review op Trustpilot: “Onze hond Simba heeft een allergie en likt/bijt zijn pootjes helemaal rood. We gebruiken voor hem apoquel . Een duur medicijn. We gebruiken nu sinds enkele weken Hennepzaadolie. En het resultaat mag er zijn!! Bijna geen jeuk meer. En als hij likt aan zijn pootjes smeren we er skinsoother op wat ook erg goed helpt!!
Wij zijn super tevreden!! Dit hadden we eerder moeten ontdekken.”

Miriam schrijft: “Senna was constant aan haar poten aan het bijten en krabben. Zo erg dat in de ochtend de mand gewoon natte plekken vertoonde. Ik denk na een week of 4 gebruik van de hennepzaadolie is het voorbij. Geen gelik gekrab of gebijt meer aan de poten.”

Product hond bijt likt aan poten

Lees hier meer over hennepzaadolie (de fles rechts op de foto)

Hond bijt aan poten door stress

Een reden waarom een hond bijt aan de poten is door stress. Stress wordt vaak onderschat, niet alleen de oorzaak van stress maar ook de werking die stress heeft op het gedrag van de hond. Een van de manieren waarop stress zich kan uiten is dat een hond bijt aan de poten. Stress kan veroorzaakt worden door allerlei oorzaken, een van de meest onderschatte oorzaken is pijn.

Veel honden lopen onopgemerkt met pijn rond, een hond kan niet praten. Bij veel pijn of constant pijn bouwt de stress zich op en een hond kan dan gaan likken en bijten aan de poten. Laat een hond daarom altijd checken bij een dierenarts als je ook maar enig vermoeden hebt dat jouw hond pijn kan hebben.

De informatie op deze site is niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch of diergeneeskundig advies. Dierenoppas Amersfoort is niet bedoeld voor het diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen van ziekten. Als uw huisdier een medische aandoening heeft, of u vermoedt dat uw huisdier een medische aandoening heeft, wordt u dringend verzocht uw dierenarts te raadplegen. Medische aandoeningen kunnen alleen worden gediagnosticeerd door een erkende dierenarts. Resultaten kunnen variëren. De supplementen zijn niet bedoeld voor menselijke consumptie. Raadpleeg uw dierenarts over elke verandering in behandeling of aanvulling.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit artikel? Laat het dan weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Een hond of puppy laten janken en blaffen, is dit wel zo goed?
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Hoe herken je een goed en slecht hondentuig?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *