Een leren hondentuig of een stoffen tuigje voor de hond? Voor en nadelen!

Er zijn heel veel soorten hondentuigjes verkrijgbaar, in allerlei soorten vormen, maten en gemaakt van allerlei materialen. Je hebt tuigjes gemaakt van stof maar ook tuigjes gemaakt van leer. Is een leren hondentuig nu beter dan een hondentuig gemaakt van stof? Klopt het dat een lederen hondentuig voor minder klitten zorgt? In dit artikel gaan we in op verschillende materialen waar tuigjes voor honden van gemaakt zijn, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor een stoffen of leren tuigje voor jouw hond.

Inhoudsopgave

Is een leren tuigje beter dan een tuigje van stof?

Nee, een leren tuigje is niet per definitie beter dan een tuigje van stof. Er wordt vaak gezegd dat een leren tuigje geen klitten kan veroorzaken, omdat het als een ‘tweede huid is’, maar dit is niet zo. Dat een leren tuigje als een ‘tweede huid’ is, is gewoon een marketingverhaaltje. Ook bij leren tuigjes heb je wrijving met de vacht. Hierdoor kan een leren tuigje kan net zo goed voor klitten zorgen als een stoffen tuigje. Het belangrijkste om klitten te voorkomen is dat een tuigje goed afgesteld staat, zodat alle kanten symmetrisch zijn en het tuigje zo min mogelijk schuift.

Een leren tuigje is vaak glad aan de onderkant, waardoor een leren tuigje ook kan schuiven als een hond beweegt. Is het materiaal breed, dan heeft het meer contact met de vacht en zal een tuigje ook beter blijven zitten en minder schuiven. Wij merken verschil tussen onze gevoerde Y-tuigjes en ongevoerde Y-tuigjes, de gevoerde zijn namelijk breder en wat steviger, waardoor deze een stuk minder schuiven en hierdoor voor minder klitten zorgen.

De nadelen van een tuig van leer

Een tuig van leer kan een fijn tuig zijn voor je hond, maar het heeft wel een aantal nadelen:

  • Leer is vaak dun, waardoor de drukverdeling niet optimaal is. Hoe breder de banden, hoe beter druk wordt verdeeld als een hond een keer trekt. Stoffen tuigjes hebben vaak bredere honden.
  • Leer vergt onderhoud, omdat het anders kan gaan scheuren. Wanneer leer uitdroogt ontstaan en scheurtjes in het materiaal en dit kan gevaarlijk zijn. Als je het niet doorhebt en het leer uitgedroogd is kan het tuigje opeens breken wanneer jouw hond een keer uitvalt of een sprintje trekt. En gebeurt dit langs een drukke weg..
  • Vaak is een tuig van leer erg prijzig, omdat leer duurder materiaal is. Je betaalt al snel tussen de 60 tot 110 euro voor een lederen hondentuig. In vergelijking met een stoffen tuig: hier betaal je tussen de 30 en 50 euro voor.
  • Bij een verstelbaar leren tuigje ziet het verstelbare gedeelte er vaak minder mooi uit, doordat deze delen niet op elkaar liggen maar er een bolling tussen zit.
  • Leer wordt vaak zachter door gebruik, waardoor de hond in het begin een vrij stug tuigje moet dragen. Zeker als je hond geen tuigje gewend is, kan dit zorgen voor een negatieve associatie, omdat het tuigje de eerste paar weken minder prettig zit.
  • Het is niet aan te raden om je hond te laten zwemmen met een lederen tuig, en al helemaal in in de zee. Het leer zal hierdoor droog en stug worden. Regen kan deze invloed ook hebben. Met een stoffen tuigje heb je dit probleem niet.

Zorgt een stoffen tuigje voor meer klitten?

Een stoffen tuigje kan voor klitten bij de hond zorgen, maar dit is niet altijd zo. Van grote invloed is namelijk het soort stof dat gekozen wordt. Wanneer een tuigje gevoerd is met bijvoorbeeld fleecestof is de kans op klitten aanzienlijk groter. Wanneer een tuigje gevoerd is met een zachte stof die geen haren vasthoudt en niet schuurt, zoals onze gevoerd Y-tuigjes, dan zal deze stof niet zorgen voor extra klitten.

De voering van onze AnnyX tuigjes is gemaakt van luchtdoorlatend FOAM als binnenzijde (zacht maar stevig materiaal) met daarboven Cordura (een nylon stofsoort dat tegen zware belastingen bestand is, deze stof wordt o.a. gebruikt voor koffers, rugzakken, schoenen en militaire kleding). Dit zijn zachte materialen die niet snijden of schuren. Ook kan een hond hier gewoon mee zwemmen.

Het allerbelangrijkste bij een tuigje is veiligheid. Er is een groot risico op uitdroging en scheuren bij lederen tuigjes wanneer leer uitdroogt. Het Anny-X tuig is gemaakt om héél veel kilo’s aan gewicht te kunnen houden. Het tuig is getest op veiligheid en heeft een trekkracht van 1500 en 3000 newton (153kg tot 305kg) zonder enige slijtage in de stof.

Vachtwissel en een tuigje

Wij krijgen wel eens mailtjes van klanten die aangeven dat hun hond meer klitten krijgt, terwijl dit eerst altijd goed gaat. Wanneer we doorvragen blijkt vaak dat het gaat om een Doodle, die vanaf pup af aan een tuigje dragen van ons, en zo rond één jaar opeens meer klitten krijgen. Dit is helemaal niet zo gek: de Doodle zit in de vachtwissel! Rond de 7 maanden tot 13 maanden is een lastige leeftijd qua klitten, het maakt dan niet uit welk tuigje je gebruikt, ook tuigjes die normaal géén klitten veroorzaken kunnen dan klitten veroorzaken.

De vachtwissel is een lastige periode waar je echt doorheen moet met je (labra)doodle. In deze periode krijgen honden sneller klitten, omdat ze hun puppyvacht verliezen. Laat de vacht wat korter trimmen en houd de vacht goed schoon. Dagelijks blazen met een waterblazer kan helpen en borstel de klitten die je tegenkomt uit. Was je hond regelmatig en borstel niet te vaak volledig. Laat de vacht niet aan de lucht drogen na het zwemmen, regen of pootje baden, maar gebruik hiervoor een hondenbadjas of waterblazer.

Ben je door de vachtwissel heen dan zal je zien dat onze gevoerde Y-tuigjes niet voor extra klitten zorgen. Laat de hond het tuigje alleen dragen tijdens wandelingen en doe het tuigje af als je binnen bent. Het is ook belangrijk dat het tuigje correct is afgesteld. Zit het tuigje scheef dan kunnen er klitten ontstaan. Je mag ons altijd even mailen met wat foto’s, zodat wij met je mee kunnen kijken of jouw tuigje goed staat afgesteld.

Lederen of stoffen tuig: kies altijd een Y-tuig!

Of jouw voorkeur voor jouw hond nu een lederen of  een stoffen tuig is, ga altijd voor een Y-tuig. Veel honden wandelen met een tuigje dat helemaal niet prettig zit. Een goed tuigje zit niet in de oksels, zit niet over de schouders heen en drukt niet op de luchtpijp. Een borsttuig belemmert de hond in zijn beweging, een Y-tuig zit ergonomisch en belemmert de beweging niet. Let er dan wel op dat het Y-tuig dat je kiest geen rugstuk heeft dat te kort is, want er zijn ook Y-tuigen die alsnog in de oksels komen.

Y tuig hond

Honden kunnen niet praten, maar er zijn echt veel honden die nog in verkeerde tuigjes rondlopen. Dit kan een reden zijn dat een hond niet wil lopen. Hieronder kan je foto’s zien van verschillende hondentuigen. Veel mensen lopen rond met een anti-trektuig en dat zijn helemaal ondingen.. Bekijk hier foto’s en de uitleg waarom een anti-trektuig voor de hond echt af te raden is.

Labrador met borsttuig noors hondentuig horizontale borstband

Een Labrador met een Noors Hondentuig (met horizontale borstband). Dit tuig zit in de oksels en de voorkant drukt op de luchtpijp. De hond kan net zo goed een halsband dragen zo hoog zit de band.

Borsttuig hond voorbeelden tuige horizontale borstband

Een borsttuig: zit in de oksels, over de schouders en de band vooraan drukt op de luchtpijp.

Voorbeeld instaptuigje instap tuigje hond puppy

Een instaptuigje: zit direct achter de oksels, de band loopt over de schouders heen (bij rechter en middelste foto) en zit bovenop de schouders strak vast. Ook al heeft dit tuig aan de voorkant een band van de hals naar de buik toe lopen, dit is géén Y-tuigje.

Y-tuig hond voorbeelden goed zittend ytuig hond

Een Y-tuig: zit ruim achter de oksels en laat de schouders helemaal vrij. Aan de voorkant zit de druk op het borstbeen en niet op de luchtpijp. Dit tuigje is ons gevoerde Y-tuig.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Wat voor tuigje heeft jouw hond? Ben jij aan het twijfelen of je en anti-trektuig wil kopen voor jouw hond? Laat ons weten of je wat geleerd hebt en of het jou en je hond heeft geholpen. Laat het weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Je puppy laten janken en piepen (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *