Puppy met elke hond laten spelen

Moet je een pup met elke hond laten kennismaken of spelen?

Hoe kan je je hond het beste socialiseren met andere honden?

Veel mensen denken dat je de pup met elke vreemde hond moet laten kennismaken. Helaas gaat dit vaak mis, je weet namelijk helemaal niet of elke vreemde hond wel zo sociaal is. Honden met elkaar laten kennismaken aan de lijn is vaak geen goed idee. Wanneer honden aan de lijn zitten, kunnen ze vaak niet weg en kunnen de lijnen in de knoop komen te zitten. Honden kunnen minder goed communiceren naar elkaar als ze aangelijnd zitten. Een hond weet dat hij aangelijnd is en dat hij niet weg kan als er iets gebeurt. Honden die aan de lijn zitten, bouwen vrijwel altijd spanning op als ze elkaar ontmoeten. Je kunt een pup ook met andere honden socialiseren door op afstand te blijven. Een pup ziet, ruikt en hoort de andere hond en doet op afstand positieve ervaringen op. Laat een hond rustig observeren op afstand of ga eens meedoen met sociale wandelingen met de focus op kalmerende signalen en sociaalvaardig gedrag.

Hond socialiseren met andere honden

Jouw hond met elke hond laten kennismaken is niet essentieel voor een goede socialisatie. Wanneer je denkt dat je je pup met elke vreemde hond moet laten kennismaken voor een goede socialisatie, weet dan ook dat de kans heel groot is dat jouw hond op deze manier leert dat hij altijd iets moet met een vreemde hond. Een hond bouwt altijd spanning op als hij leert dat hij bij het zien van een andere hond ook moet interacteren. Hij leert dat hij elke hond die hij ziet moet begroeten (want dit is hem zo geleerd), waardoor je eigenlijk niet echt ontspannen kunt wandelen. In Nederland kom je namelijk altijd wel een andere hond tegen tenzij je ergens loopt waar echt niemand komt. Sommige honden raken helemaal gefocust op andere honden (want hier moet iets mee!) en dan vraagt de eigenaar zich af waarom hun hond gaat zitten, liggen, piepen, blaffen of zelfs uit uitvallen naar andere honden op straat.

Ga op zoek naar betrouwbare en stabiele volwassen honden om daar een paar keer per week (kort) mee te wandelen zodat jouw pup sociale vaardigheden leert. Het is onverstandig om pups met elkaar te laten spelen, omdat pups vaak nog geen sociaal vaardig gedrag kennen en zij al snel verkeerde dingen van elkaar overnemen. Daarnaast is pups met elkaar laten spelen voor of na de les op de hondenschool niet zo handig. Aan het begin van de les laten spelen zorgt ervoor dat de pups al overprikkeld en druk zijn voordat je aan de les begint. Aan het einde van de les zijn ze vaak al vermoeid en overprikkeld en reageren ze vaak hun frustratie af op de andere pups. De kans op negatieve ervaringen wordt dan erg groot en dit wil je voorkomen.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Heb jij iets gehad aan dit blog? Laat ons weten of je wat geleerd hebt en of het jou en je hond heeft geholpen. Laat het weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Je puppy laten janken en piepen (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *