Mag een hond zwemmen met warm weer

Mag een hond zwemmen in de zomer als het erg warm is?

Op het moment dat het warm is in de zomer zie je mensen vaak massaal naar het strand, meertjes of vijvers gaan. Ze nemen vaak hun hond ook mee, omdat ze denken hun hond hier een plezier mee te doen. Vinden honden dit echt leuk en koelt een hond ook daadwerkelijk af als hij zwemt in de zee? Mag een hond in een zwembad zwemmen? Is er een kans op blauwalg als het warm is en is het gevaarlijk om je hond te laten drinken uit een sloot?

Neem je hond niet mee naar het strand

Wanneer het 25-30 graden is en je naar het strand gaat, laat je hond dan alsjeblieft thuis. Het is voor een hond veel te warm om van de parkeerplaats naar de zee te lopen en vaak ook veel te druk. Til je je hond op dan zorg je ook weer voor extra warmte. Honden kunnen een stuk minder snel afkoelen dan mensen, omdat ze een vacht hebben en niet kunnen zweten via hun vacht. Ze kunnen alleen afkoelen door te hijgen en door te zweten bij hun voetzooltjes. Nu kan je je voorstellen dat een hond niet afkoelt via de voetzooltjes als hij in het hete zand moet lopen.

Ook al is het maar een klein stukje naar de zee toe, het is geen slim idee. Veel mensen denken dat de zee afkoelt: maar in de zee beweegt een hond veel, waardoor de kans op oververhitting groot is. Het lichaam krijgt geen kans om af te koelen.

Er is bijna geen schaduw, behalve van een parasol, maar dit is niet voldoende. Zand is warm en koelt niet snel af. Honden krijgen dorst en zullen al snel uit de zee gaan drinken. Wanneer ze in zeewater zwemmen krijgen ze onbedoeld een hoop zout water binnen. Het gebeurt regelmatig dat een hond hierdoor een zoutvergiftiging krijgt.

hond zwemmen warm weer

Mag je een hond laten zwemmen bij heet weer?

Ja, een hond mag zwemmen in de zomer als het erg warm is. Maar hierbij zijn een aantal dingen heel belangrijk. Wanneer een hond regelmatig zwemt en zelf beslissingen kan nemen dan wordt hij “water wijs”. Hij zal daardoor zelf goed kunnen inschatten of het verstandig is om te gaan zwemmen.

Dit zie je bij honden die op een rustige manier met water omgaan, zonder dat ze helemaal hyper-de-pieper worden van water. Je hond zelf laten nadenken en ervaren is het allerbelangrijkste. Laat een hond daardoor niet alleen maar zwemmen op commando, want dan leert hij hier niet zelf mee om te gaan.

Een hond die goed in zijn vel zit zal zelf pauzes nemen, maar een hond die hieper-de-pieper, gestrest of snel overprikkeld is zal dit moeilijker vinden. Er schuilt een groot gevaar in de hond constant te laten zwemmen. Want bij zwemmen wordt een lichaam warm en op een gegeven moment koelt het water niet meer voldoende. De kans op oververhitting is dan groot.

Waar houd je rekening mee tijdens het zwemmen

Als het erg warm is in de zomer en je wil de hond laten zwemmen houd dan met een aantal dingen rekening:

  • Zorg dat er genoeg schaduw is.
  • Ga niet op het heetste moment van de dag, maar vroeg in de ochtend of later in de avond.
  • Laat de hond lekker keutelen, ga dus niet met stokken of ballen gooien!
  • Zorg ervoor dat de hond zo min mogelijk opwinding ervaart en geen neurotisch gedrag. vertoont. Dit zorgt ervoor dat een hond het juist snel warm krijgt.
  • Laat de hond niet constant zwemmen. Zwemmen zorgt er ook voor dat een hond het warm krijgt. Af en toe zwemmen is prima, met daarna rust in de schaduw.

Hond laten zwemmen met warm weer

Mogen honden in een zwembad zwemmen?

Honden mogen zwemmen in een zwembad, ook als er chloor in zit. Alleen als er veel chloor in het water zit kan dit invloed hebben op de gezondheid. Desondanks raden wij het af. Chloor kan prikken in de ogen en als een hond er veel van binnenkrijgt kan een hond braken of diarree krijgen. Een nadeel bij veel zwembaden is dat er geen geschikte trap voor een hond in zit, waardoor een hond er niet makkelijk uit kan komen.

Een keer per jaar heb je bij verschillende zwembaden speciaal hondenzwemmen voor honden. Waarbij honden in een mensenzwembad mogen zwemmen ter afsluiting van het seizoen. Veel mensen denken hun hond hier een plezier mee te doen, maar beseffen zich vaak niet dat dit enorm stressvol is voor hun hond. Er zijn namelijk héél veel honden die ze niet kennen op een plek die ze niet kennen. Veel honden vinden het zwemmen in een chloorzwembad eng en moeten worden gedwongen. Als je gaat kijken bij een hondenplons, let dan eens goed op alle stresssignalen. De meeste honden worden er niet gelukkig van.

Let op voor blauwalg

Let altijd goed op voor blauwalg als jouw hond zwemt in slootjes, vijvers en meertjes. In zowel zoet- als zoutwater komt het voor. Zeker als het een langere tijd warm is geweest is de kans op blauwalg groter. In veel gevallen staan er borden bij het water om dit aan te geven, maar dit is niet altijd het geval.

Blauwalgen zijn bacteriën in het water die erg giftig kunnen zijn voor honden. Mensen kunnen er ook ziek van worden, maar het is voor mensen minder gevaarlijk. Je herkent blauwalg aan de kleur van het water; vaak drijft er een groene, roodbruine of bruingroene laag op het water. Wanneer de algen afsterven wordt deze kleur blauw (vandaar de kleur blauwalg).

Honden kunnen bij het zwemmen en bij het aflikken van hun lichaam als ze gezwommen hebben blauwalg binnenkrijgen. Aan de volgende symptomen kan je merken dat een hond blauwalgvergiftiging heeft opgelopen:

  • Diarree
  • Braken
  • Kramp
  • Slechte coördinatie
  • Hond lijkt om te vallen
  • Hond loopt tegen objecten aan
  • Geelzucht, blauwe slijmvliezen
  • Overmatig kwijlen
  • Sloomheid, passief gerag
  • Ademhalingsproblemen (benauwdheid, veel hijgen, kortademig)

Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond een blauwalgvergiftiging heeft opgelopen bel dan altijd met je dierenarts.

Mag mijn hond slootwater drinken?

Veel honden vinden slootwater veel lekkerder dan vers water uit de kraan. Dit heeft verschillende redenen:

  • Slootwater heeft een andere smaak, wat veel honden lekkerder vinden;
  • Slootwater is vaak kouder;
  • Slootwater bevat levende micro-organismen (goede darmbacteriën), wat vele voordelen heeft!

Veel mensen laten hun hond niet uit de sloot drinken omdat ze denken dat het vies is. Sommige honden hebben daarom juist meer de neiging om uit de sloot te willen drinken (want het mag niet, dus wil ik het). Door er je focus op te leggen en het te willen afleren krijgt een hond er juist aandacht voor, waardoor dit gedrag toeneemt.

Het is helemaal niet erg als een hond uit de sloot drinkt, maar let wel goed op als de temperatuur een tijd erg warm geweest is. Wanneer er namelijk blauwalg in een sloot groeit kan een hond hier behoorlijk ziek van worden.

Meer leren over hondengedrag?

Wil je meer lezen over het begeleiden van honden en hondengedrag? In mijn boek: ” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden” staan allerlei nuttige en handige informatie geschreven volgens de nieuwste inzichten. Omdat jij dit blog gelezen hebt, kun je mijn boek bestellen zonder verzendkosten! Gebruik hiervoor de kortingscode “Kortingliefdevol”.

Hond liefdevol opvoeden en begeleiden

___________________________________________

Wat voor tuigje heeft jouw hond? Ben jij aan het twijfelen of je en anti-trektuig wil kopen voor jouw hond? Laat ons weten of je wat geleerd hebt en of het jou en je hond heeft geholpen. Laat het weten in een reactie!

___________________________________________

Delen van dit blog (de link) mag voor niet-commerciële doeleinden, maar alleen als de juiste bronvermelding erbij wordt zet (een link die doorlinkt naar dit blog en onze website). Voor commerciële websites is het gebruiken van de tekst door middel van kopiëren/plakken van de tekst; of tekst op een of andere manier overnemen; en/of foto’s kopiëren en gebruiken niet toegestaan en maakt inbreuk op auteursrecht. Neem bij twijfel contact met ons op.

Bekijk ook de Facebookpagina en de Instagram van Dierenoppas Amersfoort!

Benieuwd naar andere hondenblogs? 

[BLOG] Wat jij nog niet wist over het wandelen met een lange riem!
[BLOG] Maar dat hoort toch zo? Snuffelbehoefte van de hond
[BLOG] Honden en tennisballen, is het wel zo natuurlijk en gezond?
[BLOG] Je puppy laten janken en piepen (in de bench), is dat wel goed?

Volg ons op Facebook en Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *